Lespakket 3/4 Havo/VWO
Ga mee op expeditie als onderzoeker!
Het lespakket ‘Op expeditie als onderzoeker!’ brengt leerlingen op een interactieve manier in aanraking met de thema’s gedrag & onderzoek.
Interactief lespakket
Op school gaan leerlingen aan de slag met QR-codes, filmpjes & Kahoot! Tijdens het bezoek aan GaiaZOO voeren ze een gedragsonderzoek uit en beantwoorden ze diverse vraagstukken over (dier)gedrag.
Ze bekijken VR-filmpjes, luisteren ze naar geluiden en speuren als echte onderzoekers naar diverse bedreigde diersoorten! Voor elk antwoord ontvangen ze een cijfer van een coördinaat.
Met de juiste coördinaten, krijgen ze toegang tot een webpagina met speciale informatie over de door hun gekozen bedreigde diersoort!
Welk onderzoeksteam kan het coördinaat kraken?
Leerdoelen
- Een ethogram opstellen en kunnen protocolleren
- Soorten gedragingen herkennen, onderscheiden en toepassen
- Het belang van onderzoek en natuurbehoud begrijpen
Duur
- Voorbereiding: 1 uur (inclusief presentatie 1,5 uur)
- Bezoek aan GaiaZOO: 2 – 2,5 uur
- Verwerking: van 30 min. tot 5/6 uur (Kahoot of Infographic)
Competenties
- Samenwerken
- Inzicht creëren
- Problemen oplossen
- Mediawijsheid
Lesmethode
- Sluit aan bij 'Biologie voor Jou' leerjaar 3/4 Havo/VWO
- Rekening gehouden met differentiatie in leerstijlen
- Sluit aan bij Nectar leerjaar 3/4 Havo/VWO
Wat gaan de leerlingen doen?
Voorbereiding
Tijdens een voorbereidende opdracht op school krijgen de leerlingen een introductie video te zien. Daarnaast gaan de leerlingen in onderzoekteams aan de slag met het ontwikkelen van een ethogram aan de hand van filmpjes en voorbeelden.
Bezoek & opdrachten in GaiaZOO
De leerlingen gaan in GaiaZOO op expeditie met een eigen logboek, vol met spannende & interactieve opdrachten. De opdracht begint met een bezoek aan de giraffes of de gorilla’s. Hier gebruiken ze hun zelfgemaakte ethogram om de dieren te observeren en een protocol te maken.
Verwerking
Middels de verwerkingsopdracht worden de geleerde begrippen herhaald en toegepast tijdens een interactieve Kahoot Quiz. Daarnaast kan er gekozen worden voor een verwerking aan de hand van een verslag in een Infographic. Het zet de leerlingen aan tot creativiteit, samenwerking en vergroot de mediawijsheid.